Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makówki śląskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mak 500 gram
miód 100 ml
mleko 1 litr
bakalie 250 gram
woda 1 szklanka
aromat waniliowy 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
chałka 1
lukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makówki śląskie

Mak drobno zmiel. Chałkę podziel na małe kawałki. Do mleka dodaj cukier, aromat waniliowy, mak, wodę, miód i zagotuj całość.
W misce poukładaj połowę rozdrobnionej chałki i bakalii, następnie zalej to połową masy z maku i miodu. Na wierzch wysyp pozostałą cześć chałki i bakalii i znowu zalej masą z maku i miodu.
Na samej górze poukładaj migdały. Całość polej lukrem.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 25.12.2010 21:02
Wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak