Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z mirabelkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1,5 kostki
cukier puder 30 dag
mleko 6 łyżek
jaja 6 szt
mąka 60 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mirabelki 70 dag
tłuszcz do formy
żółtko jajek 3 szt
masa marcepanowa 15 dag
budyń śmietankowy 1 szt
śmietana 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z mirabelkami

Margarynę, jajka, mleko i 20 dag cukru zmiksować na gładką masę. Upierając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopnie. Mirabelki oczyścić, usunąć pestki, podzielić na cząstki, 3/4 wyłożyć na upieczone ciasto.
Marcepan rozdrobnić, wyłożyć do naczynia, dodać żółtka, budyń w proszku, resztę cukru i śmietanę, zmiksować.
Masę rozłożyć na cieście, na wyłożyć pozostałe cząstki mirabelek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 04.09.2012 10:41
smaczne
olkaaa 10.01.2012 10:11
extr
ewaa 30.06.2011 20:14
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak