Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiśniowy torcik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
budyń waniliowy 1 szt
cukier puder 1,5 szklanki
mąka tortowa 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana kremówka 2 szklanki
galaretka wiśniowa 1 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
dżem wiśniowy 4 łyżki
wiśnie bez pestek 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wiśniowy torcik

Jajka ze szklanką cukru pudru ubić na parze. Następnie wsypać mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i budyniem, wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 30-40 minut. Pozostały cukier ubić ze śmietaną, dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, pozostawić do stężenia. Upieczony i ostudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować dżemem, wyłożyć część wiśni, zalać masą śmietanową, przykryć drugim ciastem. Na wierzch wyłożyć resztę wiśni i zalać torcik galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 10.09.2013 15:51
Lubię takie ciacha.
Ewelina38 05.07.2012 21:40
a ja uwielbiam wiśnie, a deserki z nimi są wyśmienite
pipi765 20.01.2012 11:26
ja za wiśniami nie przepadam wole maliny lub truskawki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak