Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki biszkopt z kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta
mleko 1 szklanka
margaryna 1 kostka
cukier waniliowy 1 opakowanie
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
galaretka agrestowa 1 opakowanie
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki biszkopt z kremem

Biszkopt:
Białka ubijamy z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier, nastepnie zółtka i powoli wlewamy 6 łyżek przegotowanej zimnej wody. Mieszając nastepnie wsypujemy mąkę z proszkeim do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w temp. 180.
Krem:
pół szklanki mleka zagotowujemy z cukrem ( 4 łyżki) i cukrem waniliowym, Wlewamy pozostałe mleko wymieszane z żółtkiem i łyżką mąki. Miszamy , tak by nie było grudek. Gdy budyń zgęstnieje , odstawiamy do wystygnięcia . Margarynę ucieramy na puch.Nie przerywając stopniowo dodajemy budyń.
Galaretki rozpuszczamy osobno w nieco mniejszej ilości wody niż na opakowaniu . W dwuch naczyniach zalewamy owoce , tak by galaretka tylko je przykryła. Gdy stężeje kroimy w kostkę.
Biszkopt przekrawamy na pół. Jedną cześć smarujemy 1/2 kremu,układamy połowę galaretki . Przekrywamy druga połową biszkoptu. Na wierzch wykładamy resztę kremu i galaretki, stroimy bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 30.12.2010 08:56
pysznie wygląda
eli82 26.12.2010 16:14
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak