Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierniki świąteczne

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
margaryna 0,5 kostki
kakao 2 łyżki
miód 150 gram
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżka
jajko 2
lukier do smaku
polewa czekoladowa do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierniki świąteczne

Margarynę rozpuść w małym rondelku i połącz z cukrem, miodem i kakao.
Mąkę przesiej na sicie, dodaj proszek do pieczenia, jajka i przyprawę do piernika. Kiedy margaryna wymieszana z miodem wystygnie, połącz ją z mąką i resztą składników tak, aby powstałą jednolita masa.
Masę rozwałkuj i za pomocą różnych świątecznych foremek (choinki, gwiazdki, dzwonki, itp.) powycinaj pierniczki. Piecz je około 12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Kiedy pierniczki wystygną, polej je lukrem i polewą czekoladową.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 25.12.2010 21:03
Piękne wyglądają i pewnie rewelacyjnie smakują.
halinka1011 24.12.2010 09:55
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak