Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos miętowy do sałat

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięta pęczek
oliwa 1/4 szklanki
ocet jabłkowy 3 łyżki
żurawiny ze słoika 3 łyżki
cukier puder 1 łyżka
sok z połowy cytryny
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Sos miętowy do sałat

Miętę opłukać. Z łodyżek oderwać liście i sparzyć przez 30 sekund we wrzącej wodzie. Osączyć na sitku i odstawić do schłodzenia. W miseczce wymieszać liście mięty, żurawinę, oliwę, cukier i dokładnie zmiksować. Sos doprawić szczyptą soli. Przed podaniem dodać sok z cytryny oraz ocet jabłkowy i wymieszać. Podawać do sałat zielonych oraz potraw z warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 05.05.2011 23:11
Oryginalny sos
Allice 18.01.2011 16:45
smaczny i oryginalny sos :)
Tahitha 24.12.2010 11:28
oooo, ciekawy przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak