Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik ryżowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 40 dag
mleko 6 szklanek
woda 2 szklanki
skórka z cytryny 3 łyżki
masło 20 dag
żółtko jajek 6 szt
białko 4 szt
cukier puder 1 szklanka
mąka 1 szklanka
migdały mielone 10 dag
brzoskwinie 1 puszka
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik ryżowy

Mleko i wodę zagotować ze startą skórką z cytryny, wsypać ryż i gotować, aż ryż wchłonie mleko, wystudzić. masło i cukier utrzeć na pulchną masę, dodając po jednym żółtku, wsypać migdały wymieszane z mąką. Białka ubić na sztywną pianę, owoce pokroić w kostkę. Ryż zmiksować z masą jajeczną, dodać brzoskwinie i pianę z białek, wymieszać. Ryż przełożyć do naczynia żaroodpornego, piec ok. godziny w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

polly66 03.07.2012 13:05
szkoda, że bez zdjęcia
Katarzyna59 08.06.2012 20:11
bardzo pyszny
romanrafal
romanrafal 22.02.2012 08:51
podoba mi się
ewaa 08.12.2011 20:07
ciekawy pomysł :)...muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak