Kurczak \"egzotyczny\"

Kurczak \"egzotyczny\"

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś kurczaka duża

    2 szt
  • czosnek

    4 ząbki
  • olej do smażenia

    4 łyżki
  • sól, pieprz

    do smaku
  • imbir mielony

    1 - 2 łyżeczki
  • cebula

    6 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka pokroić na wąskie paski. Czosnek posiekać drobniutko lub przecisnąć przez praskę, posolić i posmarować tą \"pastą\" paski mięsa. Odstawić. Cebulę obrać, przekroić na pół, a potem na cząstki /jak pomarańczę/. Na patelni rozgrzać średnio olej. Posypać imbirem i wsypać cebulę. Podsmażyć cebulę na rumiano, zdjąć z patelni. Jeśli trzeba , dolać oleju, mocno rozgrzać i włożyć mięso. Smażyć chwilę, potem przewrócić .Na kurczaka wyłożyć cebulę, posypać ziołami prowansalskimi, popieprzyć. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć całość na malutkim płomieniu prze 10 - 12 minut,aż cebula \"zapadnie się\" , a jej sok spłynie na mięso.
Najlepiej smakuje z miękko ugotowanym makaronem-wstążkami. Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Edyta31

11.08.2011 23:46
pychotka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat