Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak \"egzotyczny\"

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś kurczaka duża 2 szt
czosnek 4 ząbki
olej do smażenia 4 łyżki
sól, pieprz do smaku
Imbir mielony Prymat 1 - 2 łyżeczki
cebula 6 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak \"egzotyczny\"

Kurczaka pokroić na wąskie paski. Czosnek posiekać drobniutko lub przecisnąć przez praskę, posolić i posmarować tą \"pastą\" paski mięsa. Odstawić. Cebulę obrać, przekroić na pół, a potem na cząstki /jak pomarańczę/. Na patelni rozgrzać średnio olej. Posypać imbirem i wsypać cebulę. Podsmażyć cebulę na rumiano, zdjąć z patelni. Jeśli trzeba , dolać oleju, mocno rozgrzać i włożyć mięso. Smażyć chwilę, potem przewrócić .Na kurczaka wyłożyć cebulę, posypać ziołami prowansalskimi, popieprzyć. Przykryć patelnię pokrywką i smażyć całość na malutkim płomieniu prze 10 - 12 minut,aż cebula \"zapadnie się\" , a jej sok spłynie na mięso.
Najlepiej smakuje z miękko ugotowanym makaronem-wstążkami. Polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 11.08.2011 23:46
pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak