Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kociołek mięsno-warzywny

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek lub szynka wieprzowa 500 gram
kukurydza 1 puszka
por 2 szt
kapusta biała 1/2 szt
olej 3 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
masło
boczek wędzony 250 gram
marchewka 3 szt
cebula czerwona 1 szt
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Kociołek mięsno-warzywny

Mięso (dowolne) pokroić w plasterki o grubości około 1,5 cm, oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Kiedy mięso się zrumieni, wyjąć z pa­telni i włożyć do garnka.
Do tłuszczu na patelni, dolać odrobinę wody, doprawić przy­prawami i rozpuszczoną wcześniej kostką bu­lionową. Zalać tym mięso w garnku. Przykryć i dusić, od czasu do czasu mieszając - ok 15 min.
Kapustę umyć, poszatkować - wrzucić do garnka z mięsem.
Boczek pokroić w większe kostki i zrumienić lekko na patelni. Dodać pokrojoną w kostki cebulkę - podsmażyć przez chwilkę razem z boczkiem. Przełożyć to do garnka z mięsem i kapustą. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu ok 20-25 minut.
Por umyć, przekroić wzdłuż i pokroić na półkrążki. Masło roztopić na małym ogniu, kiedy będzie złotego koloru wsypać pokrojony por, wymieszać i dusić pod przykryciem. Pod koniec gotowania połączyć z mięsem i kapustą.
Kukurydzę odsączyć i połączyć z mięsem i po­rem. Doprawić do smaku.
Można podawać z młodymi ziemniaczkami :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 31.08.2011 18:55
super, musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak