Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt jasny, który zawsze wychodzi na 7 cm !!

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
mąka tortowa 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
sól szczypta
proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt jasny, który zawsze wychodzi na 7 cm !!

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Dodawać po jednej łyżeczce cukru. Następnie dodać po jednym żółtku, cały czas miksując. Mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy przesiać. Przesiane dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Nie należy mieszać długo bo ciasto będzie ubite. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec w temp. 170\'C przez 35 min. Gotowe ciasto powinno odchodzić od boczków blachy. Smacznego !!

Biszkopt wg tego przepisu zawsze wychodzi mi na 7 cm, nigdy inaczej :))

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 10.11.2013 11:19
muszę spróbować
RenataZ-et 19.08.2013 21:03
robię podobnie i faktycznie super wychodzi!
Barbara/zuza22_85 25.04.2012 10:07
super
Agnik 10.05.2011 20:01
fajnie wygląda
IlonaAlbertos 28.12.2010 19:40
Świetny przepis na mięciutki biszkopt :)
Monika193
Monika193 26.12.2010 23:58
koniecznie muszę wypróbować Twój przepis
MAR3STA 23.12.2010 21:00
pulchny biszkopcik!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak