Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leśna tarta

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 25 dag
masło 10 dag
jajko
woda zimna 1-2 łyżki
Nadzienie:
grzyby leśne 30 dag
cebula
jajko 2
czosnek 2-3 ząbki
śmietana 12-procentowa 250 ml
masło 2 łyżki
natka pietruszki
koperek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz
ser żółty 3-4 łyżki (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Leśna tarta

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, posiekaćz masłem, dodać jajko, wodę i zagnieść kruche ciasto. Zawinąc w folię i schłodzić 30 minut w lodówce.
Grzyby oczyścić, pokroić i umyć. Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na maśle. Dodać grzyby, podsmażyć, aż puszczą sok, dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać część posiekanej zieleniny, sól i pieprz do smaku.
Ciasto rozwałkować i wylepić formę o średnicy 24 cm. Nakłuć kilkakrotnie widelcem i piec 12 min w temp 200 st na złoty kolor.
Na podpieczony placek wyłożyć grzyby. Śmietanęwymieszaćz jajkami, żółtym serem oraz szczyptą świeżo zmielonej gaałki muszkatołowej, zalać grzyby. Tartęwstawićdo piekarnika nagrzanego do 200 st i piec 30 minut. Posypać posiekaną zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 15.01.2013 09:47
bardzo fajna tarta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak