Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GOŁĄBKI Z RYŻEM I Z GRZYBAMI + SOS POMIDOROWY

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
masło do podsmażenia grzybów 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula biała 1 sztuka
grzyby suszone 10 dag.
ryż 2 (ugotowany na sypko)

Przepis i sposób przygotowania na: GOŁĄBKI Z RYŻEM I Z GRZYBAMI + SOS POMIDOROWY

KAPUSTA :
Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją do wrzątku na co najmniej 10 minut, by liście zaczęły odchodzić od siebie.
Gdy kapusta lekko ostygnie, to zdejmujemy kolejne warstwy liści.
Nerw każdego liścia u nasady ścinamy nożem.
FARSZ :
Ryż gotujemy na sypko (pół twardo).
Grzyby moczymy 2 godziny, gotujemy, odcedzamy i drobno siekamy.
Wywar zachowujemy.
Cebulę drobno kroimy i smażymy na maśle.
Mieszamy ze sobą ryż, pokrojone grzyby, podsmażoną cebulę i dodajemy sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE GOŁĄBKÓW :
Na każdy ostudzony liść nakładamy farsz, zakładamy brzegi do środka i zwijamy ciasno w kopertę lub w ruloniki.
Na dnie rondla lub brytfanki układamy liście kapusty,(niektórzy jeszcze kładą tzw.sreberko), by uchronić dno przed przypaleniem, a na nie kładziemy ciasno gołąbki.
Na wierzch garnka, znów kładziemy liście kapusty.
Zawartość garnka podlewamy wywarem z grzybów lub wywarem warzywnym z kostki.
Płyn powinien przykrywać gołąbki na około 5 cm.
Dusimy na małym ogniu przez 1,5 godziny albo zapiekamy w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 180º C.
SOS POMIDOROWY:
Robimy, np. sos pomidorowy z mąki, kwaśnej śmietany i swojskiego przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego.
Możemy te gołąbki podawać z innym sosem, np. swojskim sosem grzybowym z dodatkiem kostki grzybowej.
Na koniec posypujemy sos koprem lub pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.03.2017 21:29
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.
Bożena Matuszczyk 04.03.2017 20:29
Wpadam na jednego gołąbka.;)
gusia1000 15.02.2017 23:43
Dziękuję za komentarze. Wszyscy dostali po plusie.
Klausia 13.11.2016 21:41
Takich jeszcze nie jadłam
gusia1000 30.09.2015 00:48
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
kate.500 06.05.2014 19:28
pyszny obiadek
erym 01.05.2014 21:35
uwielbiam golabki, choc sama jeszcze nie robilam
Dorian 01.05.2014 00:41
pyszne danie
Megg 04.12.2013 11:01
bardzo lubię gołąbki, pycha
pawlito 23.11.2013 15:16
uwielbiam gołąbki
gusia1000 03.05.2013 19:12
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
JOANNA16 03.05.2013 07:44
wyglądają pysznie
Stenka 12.04.2013 07:49
apetycznie wyglądają
aisza1 04.04.2013 09:28
bardzo lubię gołąbki
mirosława4 19.03.2013 17:44
bardzo dobre
magdziorka6 12.01.2013 17:05
smaczne najleprze na obiadek
ziutula
ziutula 03.11.2012 19:05
lubię dużo sosu i zawsze gotuję też same liście kapusty z gołąbkami a potem z sosem je podjadam...
marianp20 26.10.2012 10:18
pycha gołąbki
gusia1000 12.10.2012 20:13
Dziękuję wszystkim osobom za tak liczne i miłe komentarze oraz głosy. Pozdrawiam wszystkich gotujących i piekących.
gosia56 01.10.2012 13:58
UWIELBIAM GOŁABKI
gusia1000 29.08.2012 20:52
Dziękuję za miłe komentarze i głosy na ten mój przepis. Pozdrawiam.
aleksandra16 25.08.2012 22:50
mniam
Bernadeta1 16.08.2012 13:52
Gołąbki mogła bym jeść codziennie
Dorian 13.08.2012 11:46
super
eliza135 07.08.2012 21:55
dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak