Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paella

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,5 kg
sól i pieprz mielony do smaku
pieprz 4 ziarenka
cebule 4 sztuki
por 1 sztuka
seler i pietruszka gałązka
ząbki czosnku 3
Liść laurowy suszony Prymat do smaku
kalmar 500 g
oliwa 4 łyżki
papryka 2 sztuki
duże pomidory 5 sztuk
ryż 400 g
mule 12 sztuk
langustynek 6 sztuk
zielony groszek 1 szklanka
Szafran nitki Prymat szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Paella

Z kurczaka usunąć duże kości, pokroić na 8 części, posolić i posypać pieprzem. Kości i podroby zalać wodą, posolić, dodać ziarenka pieprzu, zagotować. Dodać obrane i pokrojone 2 cebule, posiekaną białą część pora wraz z gałązkami selera i pietruszki, 3 ząbki czosnku, listek laurowy i gotować
1 godzinę. Kalmary umyć, oczyścić, zalać zimną wodą, gotować do miękkości, odlać wodę, obrać ze skóry i pokroić. Rozgrzać oliwę i obsmażyć kawałki kury. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu, po 15 minutach dodać kalmary, papryki pokrojone w kawałki, 2 posiekane cebule, posypać szczyptą szafranu, dusić dalej 5-6 minut
. Dorzucić pokrojone (obrane ze skórki i bez pestek) pomidory i dusić dalsze 5 minut. Dodać wypłukany ryż, zalać przecedzonym rosołem, wszystko wymieszać, dodać jeszcze mule i langustynki. Dusić ok. 25 minut, po czym dorzucić zielony groszek i dusić pod przykryciem dalsze 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak