Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kulki pieczarkowo- ryżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż 1 gram
pieczarki 40 gramów
jajko 1 sztuka
sól trochę
Bułka tarta klasyczna Prymat 400 gramów
olej do smażenia trochę

Przepis i sposób przygotowania na: Kulki pieczarkowo- ryżowe

Ryż ugotować na gęsto. Pieczarki drobniutko pokroić i podsmażyć, odparowując wodę. Do tego dodać przyprawę Cebula suszona Prymat. Wystudzić, połączyć z ryżem i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem kolorowym.
Dodać 3 żółtka i łyżkę bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszać i uformować na kulki wielkości orzecha włoskiego i obtoczyć w bułce tartej. Ubić na sztywno pianę z białek i tuż przed smażeniem obtoczyć kulki w sztywnym białku. Smażyć w głębokim tłuszczu. Można podać zamiast ziemniaków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 17.11.2011 07:22
oryginalna przystawka do obiadu
patusia 22.12.2010 19:50
Wygląda bardzo apetycznie :)
eduszo
eduszo 22.12.2010 19:38
No no fajne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak