Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny jabłkowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
cukier 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cynamon Prymat 2 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
masło 5 łyżek
jajko 1 szt
jabłka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny jabłkowe

Duże jabłko obrać i pokroić w kostkę, niezbyt małą. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon zmieszać. W drugim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem i roztopionym masłem. Wszystko razem połaczyć. Wymieszać lekko łyżką, tylko tyle żeby składniki się połączyły i nie było większych grudek mąki. Nie mieszać mikserem gdyż wtedy mufinnki nie są już takie miękkie i puszyste. Na końcu dodać pokrojone jabłko. Przekładać do papilotek do 2/3 ich wysokości i piec około 15 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Z tej porcji wychodzi około 12 muffinek.
Jeżeli chcecie upiec więcej to na raz nie polecam przygotowywać więcej niż dwóch porcji gdyż surowe ciasto szybko traci swoją puszystość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 19.05.2012 22:50
uwielbiam te babeczki :)
AgaS10 16.01.2011 13:53
Własnie zabieram się za robienie tych pyszności:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak