Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpety gotowane na włoszczyźnie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wieprzowe 500 gram
włoszczyzna 800 gram
bułka czerstwa 1 szt
mleko do moczenia bułki
jajko 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek
przyprawa kucharek do smaku
majeranek 2 łyżeczki
cebula 1 szt
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety gotowane na włoszczyźnie

Wieprzowinę dokładnie płuczemy, odsączamy i mielimy.
Cebulę obieramy i mielimy razem z mięsęm to samo robimy z dwoma marchewkami. Namoczoną wcześniej bułkę odciskamy i dodajemy do mięsa - doprawiamy do smaku kucharkiem, pieprzem i majerankiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy - formułujemy pulpety. Włoszczyznę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paski. Kapustę zostawiamy w całym kawałku.
Do garnka wlewamy wodę ok 1,5 litra, solimy i wrzucamy warzywa. Gotujemy ok 5-7 minut. Na gotujący się wywar wrzucamy pulpety - gotujemy aż do miękkości ok 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy - dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze chwilę.

Można posypać sos majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak