Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy z jabłkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 25 g
olej 1/2 szklanki
mleko 1, 5 szklanki
cukier 5 łyżek
jajko 3 szt
jabłka 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy z jabłkami

Zrobić rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru i pół szklanki letniego mleka, posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Jajka roztrzepać z cukrem. Obrać jabłka i pokroić na drobne, cienkie kawałki. Wsypać mąkę do miski, posolić, dodać wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, olej, jajka z cukrem . Wymieszać drewnianą łyżką, ciasto powinno być jak gęsta śmietana. Ubić trochę, wystarczy 2-3 minuty. Dodać jabłka. Odstawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, ok. pół godziny. Potem rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką po kilka placków, przykryć pokrywką. Gdy wyrosną i zrumienią się od spodu, przewracać ostrożnie i dosmażać bez przykrycia. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, otoczyć w cukrze-pudrze z cynamonem. Można jeszcze polać śmietaną i posypać cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 17.07.2012 23:21
pyszności
ben-ka 10.12.2011 09:58
lubię takie racuszki:)
Wacław 27.09.2011 18:55
b.smaczne !
Edyta38 13.04.2011 16:22
takie lubię!!!
bietka 01.02.2011 20:52
pyszne
pacpaw 25.01.2011 15:45
takie jak u babci :)
izapozdro 27.12.2010 13:18
mniam mniam
Mati13 24.12.2010 10:06
pyszne! wszystkie Pani przepisy są rewelacyjne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak