Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO Z NADZIENIEM MARCEPANOWO-ŚLIWKOWYM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
ser biały 12 dag
mleko 5 łyżek
olej 5 łyżek
cukier 5 dag
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO Z NADZIENIEM MARCEPANOWO-ŚLIWKOWYM

Masa:
- 200 g surowej masy marcepanowej (pasty migdałowej)
- 125 dżemu śliwkowego

Dodatkowo:
- 1 łyżka mleka skondensowanego
- 2 łyżki przesianego cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka grubego cukru kryształu do posypania


Wszystkie składniki ogrzać do temp. pokojowej.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać ser , mleko , olej i cukier. Wszystko razem mieszać mikserem na wysokich obrotach przez ok. 1 minutę (nie za długo , bo ciasto zacznie się mocno kleić). Wyłożyć na blat i rozwałkować na kształt prostokąta (na długość blaszki , a szerokość jak wyjdzie). Prostokąt przeciąć na połowę. Każdą część posmarować masą (dżem śliwkowy wymieszany z pastą migdałową), zostawiając ok. 2 cm z każdej strony nie posmarowanego ciasta. Obydwa prostokąty zrolować i spleść ze sobą jak świderka. Włożyć do natłuszczonej formy (wąskiej , 30 cm długości - u mnie krótsza , ale dosyć szeroka), ponacinać ukośnie na \"grzbietach\" (myślę , że można to pominąć) i posmarować skondensowanym mlekiem (użyłam zwykłego). Piec w nagrzanym do 180 st.C piekarniku przez ok. 35 minut (dłużej , jeśli potrzeba) na rumiano. Ciasto wyłożyć z formy natychmiast po upieczeniu i wystudzić.
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i posmarować ciasto. Po wierzchu posypać cukrem kryształem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 16.04.2012 20:06
smakowite
Małgorzata113 22.12.2010 08:11
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak