Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kilograma
cukier 15 dag
miód 10 dag
masło 5 dag
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 opakowania
kakao 15 dag
woda 1/3 szklanki
marmolada wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Brukowiec

Na patelni zrumienić 2 łyżki cukru (aż powstanie karmel). Wlać około 1/3 szklanki wody, zagotować rozpuszczając ewentualne grudki. Dodać resztę cukru, miód i przyprawę, dobrze wymieszać. Zagotować ponownie, a następnie ostudzić.

Mąkę przesiać z kakao, sodę wymieszać z jajkiem, masło lub margarynę rozpuścić. Połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Jeśli trzeba, dodać trochę wody lub mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Odstawić na 40 minut.

Uformować z ciasta wałek, odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać je na dłoni, nadziewać marmoladą, sklejać tworząc kulki. Układać w niewielkich odstępach na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C około 30-40 minut.

Po ostudzeniu brukowiec polukrować.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak