Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z grzybami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
margaryna kostka 1/4 szt
śmetana 1 opakowanie
cukier 1 łyżeczka
sól
jajko 1 szt
grzyby suszone 4-5 szklanek
cebula biała 3 szt
olej do smażenia
ziarenka smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z grzybami

Grzyby dzień wcześniej zalewamy przegotowaną, gorącą wodą. Następnego dnia gotujemy około 1,5 godziny w tej samej wodzie, doprawiamy ziarenkami smaku. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Grzyby odsączamy i razem z cebulką miksujemy w rozdrabniaczu na jednolitą masę.

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, podgrzane mleko, śmietanę. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do mąki. Doprawiamy solą i cukrem i wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy pod przykryciem na około 1 godzinę.

Dzielimy na 2 części i wałkujemy. Wykrajamy prostokąty. Na brzegu układamy farsz i zawijamy. Układamy na papierze do pieczenia i odstawiamy na 20 minut.

Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy paszteciki.

Pieczemy w 180 C około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 26.08.2011 09:02
barszczyk był oczywiście :)
Koper 25.08.2011 23:54
to ja poproszę barszczyk do tego :)
Jolanta40 02.03.2011 09:30
są pyszne, te paszteciki piekła moja mama
js28 01.03.2011 22:06
muszą być pyszne!
Anita21 26.01.2011 11:20
och jak ja lubie paszteciki z takim ciastem
banditka 22.12.2010 10:19
pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak