Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukrowane trufle czekoladowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Biszkopt 10 dag
masło 1 kostka
gorzka czekolada 1 tabliczka
mleko 6 łyżek
cukier puder 1 szklanka
orzechy laskowe 30 szt
orzechy włoskie 5 dag
cukier puder 15 dag
sok z cytryny 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lukrowane trufle czekoladowe

Orzechy laskowe drobno posiekać. Biszkopty włożyć do foliowej torby i pokruszyć, uderzając drewnianym tłuczkiem. Czekoladę połamać, wrzucić do mleka i mieszać,podgrzewać do momentu, aż się rozpuści. Odstawić, aby przestygła.

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać. Do kremu dodawać partiami pokruszone biszkopty i drobno posiekane orzechy laskowe. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić na 3 godziny do lodówki. Orzechy włoskie grubo posiekać.

Przygotować lukier. Połączyć cukier puder, sok z cytryny, 2 łyżki gorącej wody i mieszać , aż powstanie jednolita masa. Gdy lukier przestygnie , udekorować nim każdą truflę. Ponownie odstawić do lodówki, by się porządnie schłodziły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak