Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Prosty piernik staropolski

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 1 szkl
jajko 2 małe
miód 250 gram
masło 125 gram
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
mleko 1/4 szkl
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Prosty piernik staropolski

Miód, cukier i masło podgrzać i ostudzić.Dodać mąkę, jajka i sodę rozpuszczoną w mleku i resztę przypraw.Dobrze wyrobić i odstawić w naczyniu na 5-6 tygodni w chłodne miejsce np.do lodówki.Piec 3-4 dni przed świętami przez 20 min w temp 160-180 stopni.Po upieczeniu przekroić na pół i przełożyć dowolna masą lub powidłami.Ja posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki.Można polukrować lub polać polewą czekoladową.Gotowy przykryć papierem i równomiernie obciążyć na 3-4 dni.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 21.12.2010 11:37
Jaki ładny:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak