Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort Pupila

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: maka krupcztka 2 szklanki
cukier puder 1,5 szklanki
margaryna 40 dag
jajko 8 szt
kakao 4 łyżkii
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
amoniak 1 łyżeczka
masło 50 dag
cukier puder 1/2 szklanki
jajko 4 szt
glukoza 25 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
cukier puder 17 dag
olejek śmietankowy kilka kropel
masa 17 (cukrowa)
woda 17 ml
Krem: 25 dag
masło czekoladowe 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tort Pupila

Ciasto:
margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem, kakao. Na końcu dodać pianę z białek. Wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Każde piec osobno ok. 25 min.

Krem czekoladowy:
jajka ubić z cukrem na parze. Masło zmiksować, powoli wlać jajka, połączyć z masłem czekoladowym.

Masa cukrowa:
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kompieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać olejek śmietankowy. Następnie wsypać cukier puder i wymieszać gdy zacznie twardnieć wyrobić masę z dodatkiem kilku kropel brązowego barwnika. Przełożyć na stół i rozwałkować masę jak ciasto na makaron. Pokroić na niewielkie prostokąty i przepuścić przez maszynkę do robienia makaronu. Z tak uformowanych nitek można pormować pieska. Ważne by masę zrobić na końcu, gdyż nitki po zastygnięciu mogłyby pokruszyć się.

Składanie pieska:
3 placki przełożyć kremem czekoladowym. Wycinamy łapy i ogon. Z ostatniego ciasta formujemy głowę i kawałek ogona. W miejscu gdzie ma być głowa smarujemy warstwa kremu, kładziemy wycięte kółko, które będzie szyją i dalej krem. W dalszej kolejności na cieście wykrawamy 2 razy pyszczek z uszami, jeden kawałek kładziemy na krem, górę smarujemy, nakładamy drugi kawałek ciasta, smarujemy kremem. Następnie wycinamy czubek głowy piecka i nakładamy na górę. Można do tego użyć także cząstek ciasta, tak samo z formowaniem ogona. Żeby cała głowa dobrze trzymała się wbijamy od góry jedną długą wykałaczkę. Całe ciasto smarujemy pozostałym kremem. Od razu nakładamy nitki z masy cukrowej. Bardzo łatwo przyklejają się do kremu. Z kawałków czekolady formujemy oczy i nosek. Świetnie do tego nadał się mikołaj z czekolady. Zdobimy pieska kokardą i papierowym języczkiem. Całość chłodzimy w lodówce. Taki tort waży 3 kg.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 21.02.2014 21:56
przepiękny tort
IlonaAlbertos 18.06.2013 13:10
Fantastyczny :)
czekoladka_m 06.05.2013 10:01
O matko, podziwiam, cudne torty!!
Piotr-21 17.04.2013 12:48
arcydzieło
Barbara/zuza22_85 17.04.2013 12:33
ale extra :)
adelajda 23.03.2013 20:49
piękny ten miś i na pewno smaczny !
Klausia 09.03.2013 12:25
wygląda jak maskotka :D
AURELKA 18.11.2012 14:50
cudowny
Elżbieta17 12.07.2012 12:20
rewelacyjnie wygląda:)
artur7 06.07.2012 07:35
piekny
artur7 06.07.2012 07:33
piekny
Rafał10 13.06.2012 21:06
Wygląda fantastycznie:)
IKrakowianka 30.04.2012 22:14
cudo!!!!!
artur7 24.02.2012 10:06
piękne
ewaa 22.02.2012 21:13
świetny torcik
Motorek 11.02.2012 15:50
super
iga2 13.11.2011 19:45
cudo
irenka 08.11.2011 20:39
śliczny,cudowny
Wafelek2601 17.09.2011 09:01
wygląda jak maskotka, cudo poprostu
byMJ 05.09.2011 16:53
Świetne
Anna146 17.08.2011 07:25
tort jest zachwycający!
Izabela28 28.07.2011 20:54
rewelacja, też chciałabym taki umieć zrobić:)
barbara11561 21.07.2011 09:43
śliczny-brawo:)
Grazyna0211 03.06.2011 18:54
pierwszy raz widzę takie cudo gratuluję zdolności
Mariusz10 26.05.2011 23:10
rewelacyjny!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak