Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp w warzywach z winem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchewki 2 sztuki
cebula 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
wino białe wytrawne 1/3 lub 1/2 szklanki ( w zależności ile maci
sól do smaku
pieprz do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
olej do smażenia
karpia dzwonka dowolna ilość

Przepis i sposób przygotowania na: Karp w warzywach z winem

Dzwonki z karpia umyći osuszyć papierowym ręcznikiem. Kawałki karpia przyprawić powyższymi przyprawami. Odstawić na około 1 godzinę. W międzyczasie marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, a pora pokroić w cienkie talarki. Rozgrzać patelnię z dodatkiem oleju, na samym początku przysmażyć cebulę(aż do momentu, gdy się zeszkli), póżniej dodać marchew i pora. Wszystko ze sobą dusić, aż warzywa zmiękną. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć na przemian dzwonki z karpia i duszone warzywa. Wszystko zalać winem. Piec około 30 minut w 200 C. Podawać z ziemniakami posypanymi zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 09.12.2011 10:54
wygląda pysznie
bami 21.12.2010 11:01
Niezwykle kolorowo wygląda na zdjęciu :)
Mariola21 20.12.2010 21:37
W składnikach wkradł się błąd- potrzebujecie 1/3 lub 1/2 szklanki wytrawnego wina w zależności ile macie dzwonków z karpia(np. jeżeli macie 4 dzwonki z karpia użyjcie 1/3 szklanki wina)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak