Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różane cukiereczki na ostro :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

syrop z dzikiej róży 1/2 szklanki
konfitura z płatków róży 4 łyzeczki
cukier 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 6 łyzek
woda 1/2 szklanki
sok z cytryny 3 łyzeczki
sos sojowy jasny 1 łyzeczka
barwnik spożywcy czerwony - kilka kropli
masło - do wysmarowania foremki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Różane cukiereczki na ostro :

Inspiracja Rahat lokum ( Rachatłukum - w tłumaczeniu ,,przyjemny kęs ,,) .Słodkie- pachnące - różane - z pieprzykiem.
W rondelku o grubym dnie zagotować syrop różany z cukrem i ogrzewać na małym gazie aż cukier sie rozpuści. Dodać sok z cytryny, konfiturę z płatków róży, sos sojowy, pieprz .
Wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do garnka . Gotować na małym gazie cały czas mieszając aż masa będzie bardzo gęsta, będzie odchodzić od ścianek naczynia ( po nabraniu nie ma spływać z łyżki - taki bardzo gęsty kisiel ) .
Płaską foremkę natłuścić masłem i wylać masę. Zostawić do ostygnięcia . Wstawić do lodówki na kilka godzić . Gdy zastygnie tak by dało się ją kroić na kawałki - pociąć w małe sześciany lub inne kształty ( można wycinać ozdobne kształty ) i lekko obsuszyć ( w letnim - zgaszonym piekarniku ) lub rozłożone tak by się nie stykały w pokojowej temperaturze .
Takie ,,cukiereczki ,,między Rachatłukum i karmelkami .
Pozornie dodatek łyżeczki sosu sojowego nie powinno mieć wpływu na smak - a ma .
Po raz kolejny sprawdza się od dawna stosowana w kuchniach Wschodu zasada ,że zestawienia kontrastowych smaków daje wspaniałe efekty .
Gdyby masa po zastygnięciu nie chciała wyjść z foremki wystarczy wstawić ją na moment na blaszkę z gorącą wodą .Kroi się ciężko bo jest gumowato-twardawa - najlepszym wyjściem jest po prostu ,,walenie ,, w nóż czymś ciężkim .
Jeśli ma być podawane w najbliższym czasie to moim zdaniem wystarczy je lekko obsuszyć ( rozłożone tak by się nie stykały ) - jeśli mają leżeć dłużej to chyba warto przesypać cukrem pudrem by się nie skleiły na amen .
Jeśli ktoś ze zdziwieniem czyta o smaku różano-sojowo-pieprznym to podpowiadam ,że to tak jak z jedzeniem truskawek z octem balsamicznym i pieprzem albo czekolady z chili - niby absurd a dobre .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 24.08.2012 21:20
super
adam1f 11.04.2012 00:22
dobre
owca441 26.05.2011 17:53
super
Yvonne 23.03.2011 10:52
jak już skończę dietę to wypróbuję na pewno :)
MAR3STA 22.02.2011 16:06
czekolkadę z chili jadłam tylko raz, teraz spróbuję różanych cukierków;)
teresa18 17.02.2011 17:33
zachwycające, cudne
Misiabe 22.01.2011 19:44
wyglądają smakowicie!!
eli82 19.01.2011 10:10
jestem zachwycona !
ElizaT 02.01.2011 22:50
pięknie to Pani zrobiła ! Pani to ma talent ;)
pioge7 28.12.2010 11:11
trudne
Henryka2 27.12.2010 17:25
Ty masz pomysły! Cudeńka!
ziutula
ziutula 26.12.2010 10:15
smacznego...
amorzenek 26.12.2010 07:40
Rewelacja
iwa643 26.12.2010 07:27
ciekawwe
Gonia555 22.12.2010 17:22
Ale oryginalny przepis...
matii6 21.12.2010 19:24
łał ale cukierki,,,
cukiereczek 21.12.2010 08:53
Rewelacja
agnieszka214 21.12.2010 06:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak