Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka drożdżowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 50 dkg.
cukier 10 dkg.
jaja 2
mleko 6 g.
drożdże 1 dkg.
masło 15 dkg.
śmietana 5 dkg.
cukier wanilinowy
rodzynki 5 dkg.
skórka z pomarańczy 1 dkg.
sól 3 g.

Przepis i sposób przygotowania na: Babka drożdżowa

Drożdże rozpuścić w mleku, posypać mąką. Odstawić na 30 min. do wyrośnięcia. Żółtka z jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuścić. Mąkę posolić, dodać do niej wyrośnięte drożdże, utarte jajka i śmietanę. Ciasto wyrobić bardzo dokładnie, powinno odstawać od rąk. Pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło i dodać bakalie. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i odstawić do wyrośnięcia.
Piec ok. 40 min. w 180 st. Po wyjęciu babki z formy, lekko ciepłą można polukrować oraz posypać rodzynkami i krojoną skórką z pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 23.12.2012 21:29
świetna
ewelinapac 30.05.2012 22:37
lubię takie babki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak