Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiatraczki

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szkl. mąki (ok. 30dkg) 2
dkg zmielonego sera białego (albo jakiegoś twarożku naturalnego w pudełeczku) 20
szkl. mleka 1/3
łyżki cukru kryształu 4
łyżeczki proszku do pieczenia 2
szczypta soli 1
łyżeczka skórki otartej z cytryny 1
jajko 1
łyżeczka śmietany kremówki 1
puszka brzoskwiń 850g 1
cukier puder do oprószenia:
łyżek mąki do podsypania w trakcie wałkowania ciasta 5-8
cukier waniliowy 16 g
olej roślinny 1 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiatraczki

Robi się je bardzo szybko a efekt? w/g mnie i zaprzyjaźnionych dzieciaków - wspaniały!

Twarożek wymieszać (utrzeć) z mlekiem, olejem, cukrem zw. i waniliowym, odrobiną soli i skórką cytrynową. Mąkę przesiać z proszkiem d. piecz., dodać do masy, szybko zagnieść - ciasto ma mieć konsystencję dość miękkiej plasteliny. Brzoskwinie osączyć, jajko rozbić oddzielić białko, żółtko wymieszać ze śmietanką. Ciasto rozwałkowywać dość cienko, ok. 3mm, podsypując mąką, wycinać koła albo kwadraty, ok. 10-12 cm bok lub średnica. Na środku każdego ułożyć połówkę brzoskwini, miejscem po pestce do dołu. Kwadraty naciąć ukośnie w rogach, koła na obwodzie, pięcio-, sześciokrotnie w odstępach, boki zawinąć do środka - można posmarować białkiem żeby się trzymały. Ułożyć luźno na blasze (rosną!) posmarować cały wierzch żółtkiem ze śmietanką, piec ok. 10-15 min. w 200 st. C. Wierzch można polukrować albo posypać cukrem pudrem. Z podanej ilości składników wyszło mi 12 sztuk wiatraczków. W sezonie letnim wykorzystuję świeże owoce brzoskwiń, nektarynek i moreli. Trzeba je jednak sparzyć i obrać ze skórki a brzoskwinie czy nektarynki dodatkowo obgotować przez chwilę w syropie z wody i cukru (pół na pół) bo inaczej puszczą za dużo soku na ciasto. Owoce świeże nie mogą też być zbyt dojrzałe i miękkie. W połówki brzoskwiń, w miejsce po pestce można włożyć połówki orzechów włoskich.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

niciapn 11.01.2012 08:38
ładne ciekawe i smaczne
BozenA 16.12.2011 16:25
genialne
BozenA 16.12.2011 16:25
genialne
Krzysztof42 06.10.2011 16:14
super i bardzo smaczne
Misia90 07.08.2011 02:50
fajne
Marysia 07.08.2011 02:19
fajne
Karolina69 07.08.2011 02:08
fajne
barbara11561 07.06.2011 09:19
Prześliczne:):)
banditka 06.06.2011 10:21
sliczne ;)
caroline1983 21.05.2011 20:44
Bardzo ładne
romanrafal
romanrafal 10.04.2011 10:44
super
peggysue 05.04.2011 21:26
super
MAŁY 26.12.2010 18:53
fajne
eli_555 19.12.2010 22:57
ale fajne pychotki
hastalavista 09.11.2010 12:42
śliczne są!
bietka 08.10.2010 09:21
ładnie wyglądają:)
Karolcia12 18.09.2010 22:32
Pyza skąd Ty te pomysły bierzesz? Świetne przepisy i pięknie wyglądają
plocia 18.09.2010 18:25
fajnie wyglądają i prosty sposób na ich zrobienie
justyna111 18.09.2010 13:58
mojej córce się spodobają - wypróbuję
Lidia11 18.09.2010 13:41
wyglądają super
wojtek10_89 03.08.2010 21:00
wyglądaja smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak