Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miętowe pierniczki z żurawiną .

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1/2 szklanki
miód 1/2 szklanki
mąka pszenna 1,1/2 szklanki
cukier 4 łyżki
suszona mięta 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
czekolada mleczna 10 dag
czekolada 10 (żurawinowa)

Przepis i sposób przygotowania na: Miętowe pierniczki z żurawiną .

Miód dodać do przegotowanej ciepłej wody z cukrem, wymieszać. Po wystudzeniu połączyć z mąką, sodą, miętą oraz przyprawą do piernika. Ciasto starannie wyrobić, przykryć i na kilka dni pozostawić w lodówce. Po tym czasie formować z niego kuleczki, nadziane kostką czekolady z nadzieniem żurawinowym.
Piec ok. 40 min w temp. 160 st. Ostudzone pierniczki posmarować mleczną czekoladą i dowolnie udekorować.
Najlepsze na drugi dzień po upieczeniu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara33 29.03.2012 08:33
fajne i śliczne
gacopierz23 31.12.2010 22:02
fajne z tą miętą
ben-ka 20.12.2010 16:38
Fajny przepis ale na te święta już nie zrobię-brak czasu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak