Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szynka peklowana

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka 1 kg
sól 3 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
boczek wędzony 20 dkg
przyprawy ziarniste 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szynka peklowana

Zapeklowałam szynkę w solance ( 3 szklanki wody, 3 łyżki soli) na 36 godzin ( to miara na kilogram mięsa, na każdy dodatkowy trzeba dodać 12 godzin), dodałam do niej liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu, rozgniecione jagody jałowca i majeranek. Przewracałam w lodówce co jakiś czas. Potem zagotowałam wodę z takimi samymi przyprawami i łyżeczką kucharka, do której włożyłam kawałek poprzerastanego wędzonego boczku ( a to dla posmaku wędzonki i żeby szynka nie była sucha). Gdy woda się zagotowała, włożyłam szynkę do niej i gotowałam do miękkości na średnim ogniu, ok. 2 godziny. Potem zostawiłam szynkę w wodzie, w której się gotowała, żeby jeszcze wchłonęła wszystkie smaki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 29.10.2013 22:27
Uwielbiam taką domową wędlinkę
alaaa 06.05.2012 14:28
świetna takie mięsko lubię
kasienka23 11.12.2011 11:49
pyszne
matii6 11.09.2011 16:19
wygląda znakomicie
Smakuj 06.08.2011 12:14
ciekawe
Goya 12.07.2011 11:07
dobra
Mysiunia 26.12.2010 10:11
super:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak