Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowe kurki

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg kurek 0,5
mała cebulka 1
ząbki czosnku 1-2
strąka papryki żółtej, zielonej, czerownej po 1/2
strączka niedużej papryczki chili 1/2
garści zielonej fasolki szparagowej 2-3
pomidor + 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1
dkg cienkiej kiełbasy albo chudego boczku 10
g (czyli 1/2 kostki) serka topionego śmietankowego (albo 4 trójkąciki) 50
łyżki kukurydzy konserwowej 3-4

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowe kurki

Kolejna wariacja na temat kurek, które lubię i chętnie zbieram. Świeże, oczyszczone, nie płukane, można przechować w lodówce nawet 10 dni...

Kurki oczyszczamy bardzo dokładnie, płuczemy, osączamy. Warzywa płuczemy, z papryk usuwamy pestki. Cebulę, czosnek i chili siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę lub boczek. Kiedy się wytopi i zrumieni dodajemy cebulę, czosnek, chili, chwilkę smażymy, dodajemy grzyby i dusimy kilka minut pod przykryciem. Następnie dodajemy fasolkę szparagową a gdy nieco zmięknie - pokrojoną w paski kolorową paprykę. Po chwili dodajemy oregano i bazylię, potem obrany ze skórki, pokrojony w kostkę pomidor, kukurydzę i koncentrat. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Na koniec dodajemy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony i mieszamy aż zupełnie się rozpuści. Całe danie przyrządza się dość szybko - warzywa nie mogą się rozgotować, mają pozostać jędrne i dość chrupiące. Potrawkę podajemy ze świeżą bagietką albo grzankami z wieloziarnistego chleba opieczonymi na blasze.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 21.10.2012 14:13
myślisz? nie sądzę - nam bardzo smakowało i w sumie żadne kombinacje bo to bardzo proste danie :)
Gabriela7 21.10.2012 06:42
przekombinowane
ben-ka 01.09.2011 17:43
dobrze,że trafiłam na ten przepis,oprócz smakowitego jedzonka znalazłam cenną informację:)
Misia90 06.08.2011 05:56
fajnie
Marysia 06.08.2011 05:40
fajne
Karolina69 06.08.2011 05:32
fajne
Anna146 30.05.2011 09:45
pysznie wygląda
marcia71 06.04.2011 11:46
a te wygladają cudnie
marcia71 19.01.2011 14:50
uwielbiam kurki
buksiak12 06.09.2010 11:53
mniam
buksiak12 06.09.2010 11:53
ciekawy przepis
Dorota71 06.09.2010 09:33
super
Dorota71 06.09.2010 09:33
super
Emilia22 06.09.2010 09:13
smakowicie wygląda
Emilia22 06.09.2010 09:13
smakowicie wygląda
aga130982 15.06.2010 14:01
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak