Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale dunaju

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
mąka krupczatka 2 szkl
cukier puder 1,5 szkl
woda 1/2 szkl
olej 1 szkl
kakao 2 lyzki
proszek do pieczenia 1/5 łyżeczki
jabłka 1 kg
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fale dunaju

Żółtka wymieszać z olejem. Białka ubić na sztywną pianę, nastepnie dodawać stopniowo wodę cukier i cukier waniliowy. Po dodaniu wody i oleju , nie przerywając ubijania, dodać żóltka wymieszane z olejem. Na koniec wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przemieszać. 3/4 ciasta wyłożyć na przygotowaną blachę, do pozostałej dodać kakao i wylać na białe ciasto. jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i ułożyć na cieście. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni około 45 minut. Na wierzch po ostudzeniu wyłożyć masę budyniową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 02.11.2012 15:05
moje ulubione ciasto
janek64 27.04.2012 09:24
Jak ja lubię Fale Dunaju ... mmm ... dobrości !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak