Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb z mąki kasztanowej

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka kasztanowa 250 gramów
mąka pszenna 350 gramów
rodzynki 100 gramów
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 łyżeczki
drożdże świeże 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb z mąki kasztanowej

Rodzynki zalewamy wrzątkiem.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże, kiedy zaczną rosnąć łączymy zresztą składników, w tym z odsączonymi rodzynkami i zagniatamy ciasto wyrabiając je 10 min.

Zostawiamy je do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość zagniatamy je szybko przez chwilę, formujemy bochenek i układamy na wysypanej mąką blaszce lub w koszyku do wyrastania chleba.

Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, wsuwamy blaszkę do piekarnika lub jeśli pieczemy na kamieniu, zdecydowanym ruchem przerzucamy chlebek z koszyka na kamień. Pieczemy około 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorota20w 22.12.2010 18:20
dziekuję :)
Małgorzata113 20.12.2010 07:40
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak