Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śląskie kluski z makiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 2 sztuki
mąka 3 szklanka
Farsz:
mak 25 dkg
jajko 6 sztuk
kakao 3 łyżeczki
cukier puder 30 dkg
grysik 11 łyżeczek
masło 15 dag
rodzynki do smaku
miód do smaku
skórka z pomarańczy lub limonki do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Śląskie kluski z makiem

Mak zaparzyć a następnie przemielić w maszynce. Cukier utrzeć z masłem, dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po łyżce maku, grysiku oraz proszek do pieczenia i kakao. Dodać rodzynki oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ziemniaki zmielić przez maszynkę, dodać mąkę i jako i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 3-4 części. Każdą część zrolować i pociąć na kawałki.Każdy kawałek rozgnieść w dłoni nałożyć łyżkę farszu i zlepić formując kulkę. Kluski wrzucić do gotującej się lekko osolonej wody i gotować, jakieś 2-3 min po wypłynięciu. Gotowe podawać z miodem i skórką pomarańczową. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 11.11.2013 10:25
już dawno nie jadłam
czekoladka_m 22.07.2013 22:01
A ja takich jeszcze właściwie nie robiłam;)
RenataZ-et 11.07.2013 23:14
super pomysł na kluski
#DELETED#Małgorzata711527256155
#DELETED#Małgorzata711527256155 13.05.2012 23:46
fajne
Zoso 01.05.2011 10:42
smaczne :)
rosik93 23.12.2010 23:43
Mniam!
matii6 21.12.2010 19:24
jeszcze nie robiłam,,
iwa643 21.12.2010 08:40
robie takie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak