Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo - kajmakowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 120 g
czekolada mleczna 200 g
jajko 3 szt
cukier 110 g
mąka 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - kajmakowe

Masło rozpuścić, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Dodawać na przemian jajka, cukier i mąkę. Wymieszać mikserem aż masa będzie gładka. Przełożyć do formy 2/3 ciasta. Nałożyć cienką warstwę kajmaku i przykryć resztą ciasta. Piec około 40 minut w temp 180 C. Ciasto wystudzić i zostawić w lodówce najlepiej na całą noc.

--> masa kajmakowa może być gotowa lub przygotowana samodzielnie ze słodzonego mleka skondensowanego
--> ciasto wychodzi bardzo mokre!
--> zamiast czekolady mlecznej można dać deserową, wtedy trzeba dosypać nieco więcej cukru
-->porcja na małą tortownice
--> zdjęcie ciasta jest przed leżakowaniem gdyż bałam się że nie zdąże potem go zrobić. Ciasto u mnie w domu \"znika\" w jakiś magiczny sposób :P

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 12.11.2011 19:39
mniam
Patrycja33 01.05.2011 16:42
wygląda apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak