Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

GNOCCHI - przepis podstawowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 250 g
jajko 1 szt
masło 40 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: GNOCCHI - przepis podstawowy

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odlewamy wodę i pozostawiamy ziemniaki do wystygnięcia. Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę, jajko i masło, a następnie zgniatamy za pomocą praski do puree. Gdy masa ziemniaczana będzie jednolita, formujemy z niej 2-3 wałeczki, odcinamy nożem kolejne porcje na kluski i formujemy kształt łezki. Za pomocą noża robimy na środku rowek, a za pomocą widelca karby. Gnocchi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 2-3 minuty od wypłynięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 11.08.2012 22:18
pyszności !
Bożena13 11.02.2011 13:05
ciekawe
MAR3STA 20.12.2010 20:33
takie nasze kopytka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak