Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Perliczka smażona

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Smażoną perliczka to ciekawa alternatywa dla kurczaka, która zaskoczy Cię wyjątkowym, delikatnym smakiem mięsa. Wypróbuj przepis i przekonaj się sam! 

Składniki:

perliczka 1 sztuka
suszone borowiki kilka sztuk
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
borówki 1 garść
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Perliczka smażona

Przepis na perliczkę smażoną na patelni, a następnie pieczoną z suszonymi borowikami oraz borówkami. Możesz użyć także innych grzybów leśnych lub pieczarek, zaś borówki zastąpić żurawiną - danie zyska wówczas kwaskowate nuty. Soczysta, bardzo aromatyczna perliczka będzie znakomitym wyborem na niedzielny obiad. 

Opis przygotowania

1

Perliczkę umyć, posolić, posypać słodką i ostrą papryką PRYMAT.

2

Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso i obsmażyć z dwóch stron.

3

Przełożyć perliczkę do brytfanny, zalać wodą. Wrzucić garść borówek (mogą być mrożone) i kilka suszonych grzybów.

4

Włożyć do nagrzanego piekarnika 180 stopni C. Piec około 1,5 godziny.

Jeśli smakowała Ci perliczka smażona, wypróbuj także inne przepisy z perliczką w roli głównej.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 18.06.2011 00:27
musi być bardzo smaczny!
Grażyna13 06.06.2011 10:51
Ciekawy przepis !
Wafelek2601 28.03.2011 12:39
pycha
m1monika 26.12.2010 14:06
mniam, mniam :-)
MAR3STA 20.12.2010 20:48
na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak