Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z gruszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła lub margaryny 125 g
mąka 8 łyżek
cukier 8 łyżek
kakao 2 łyżki
przyprawy korzennej 1 łyżka
jajko 4
ciemnej czekolady 100 g
proszek do pieczenia łyżka
mleko 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z gruszkami

Masło lub margarynę miksujemy razem z cukrem. Dodajemy jajka i ubijamy wszystkie składniki. Następnie dosypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawę korzenną i dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy mleko. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Wszystkie składniki miksujemy. Keksówkę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, następnie napełniamy ciastem. Gruszki kroimy w kostkę i układamy na cieście. Pieczemy w 180ºC przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak