Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony w piwie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

majeranek 2 łyżki
czosnek 3 ząbki
Musztarda francuska Prymat 3 łyżki
cytryna 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
tymianek szczypta
oliwa 3 łyżki
piwo 1 szklanka
boczek 1 chudy
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony w piwie

Boczek starannie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z sola, następnie dodać olej, musztardę, majeranek, sok z cytryny, pieprz, paprykę oraz szczyptę tymianku. Sporządzoną marynatą natrzeć dokładnie boczek i odstawić na minimum godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać szklanką piwa. Następnie wstawić je do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piec pod przykryciem ok. 1 godzinę, często podlewając powstającym sosem. Po upływie tego czasu zdjąć pokrywkę i piec dalsze 15-20 minut. Przyrządzoną w ten sposób pieczeń pokroić w plastry. Serwować z musztardą francuską. Udekorować gałązką świeżych ziół.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 11.01.2012 11:59
wow! ale aromatyczny
mirosława4 10.09.2011 22:34
już czuję smak tego mięska
Motorek 30.06.2011 10:16
pycha
Margo1 04.01.2011 15:09
Lubię taki , już zajadam się oczami
marzencia2007 25.12.2010 16:09
oj nie :) to nie dla mnie, za bardzo boczku nie lubię
marzencia2007 25.12.2010 16:08
oj nie :) to nie dla mnie, za bardzo boczku nie lubię
Iwona51
Iwona51 23.12.2010 20:12
smaczne
RenataZ-et 20.12.2010 20:14
Nie robiłam jeszcze w ten sposób, wypróbuję!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak