Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec z gruszkami

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40dag
masło 25dag
cukier 25dag
jaja 3
mleko 2/3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
cukier waniliowy
aromat rumowy
kakao 2 łyżki
sól
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec z gruszkami

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Nadal ucierając, stopniowo dodajemy jaja, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą, trochę więcej niż połowę mleka oraz aromat rumowy. Mniej więcej trzecią część ciasta wymieszać z kakao i resztę mleka, włożyć do formy w kształcie pierścienia, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Gruszki osączamy z kompotu i kroimy na ósemki, układamy na cieście i przykrywamy białym ciastem. Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 50min. Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magical66 22.12.2010 20:49
pyszniutkie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak