Ciasto z pianka

Ciasto z pianka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 kg
  • cukier puder

    15 dag
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masło roślinne

    20 dag
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • śmietana

    2-3 łyżki
  • białka jaj

    4 sztuki
  • cukier

    10 dag
  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • dżem owocowy

    20 dag
  • masło

    7 dag
  • mąka

    15 dag
  • cukier puder

    5 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i szczyptę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać całe jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieść szybko ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto wyjąć, 3/4 rozwałkować i wyłożyć w blaszce, resztę włożyć do zamrażalnika na 10 minut, ciasto w blaszce posmarować dżemem owocowym. Białka jaj ubić, pod koniec ubijania dodać cukier i sok z cytryny. Masło wymieszać z mąką i cukrem pudrem, przygotować kruszonkę. Na dżem zetrzeć na jarzynówce ciasto wyjęte z zamrażalnika. Na wierzch wyłożyć pianę, posypać kruszonką i piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

05.10.2013 21:53
na pewno było pyszne

IKrakowianka

17.02.2013 20:12
przepyszne

barbara11561

18.02.2012 06:42
lubię takie

Krzysztof42

20.09.2011 16:19
a jak wygląda? nie ma zdjęcia

Iwusia

25.07.2011 20:43
fajne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat