Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1,5 kg
cukier puder 3/4 szklanki
masło roślinne 1 i 1/5 kostki
żółtka jaj 2 sztuki
śmietana 2 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jabłka 1 kg
cynamon 1/2 łyżeczki
cukier 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami

Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki i uprażyć z garnku tak jak na szarlotkę dodając cynamon i cukier. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Posiekać z miękkim masłem. Dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić szybko ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki. Na ciasto wyłożyć uprażone i przestudzone jabłka. Na jabłka zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50- 55 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 30.01.2014 10:16
bardzo smaczne
IKrakowianka 17.12.2012 23:16
rewelacja
Katarzyna/kate1980 21.06.2012 22:00
na pewno wypróbuję
Krzysztof42 20.09.2011 16:19
nie dawno jadłem
Iwusia 07.01.2011 11:56
Uwielbiam takie ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak