Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 kg
  • cukier puder

    3/4 szklanki
  • masło roślinne

    1 i 1/5 kostki
  • żółtka jaj

    2 sztuki
  • śmietana

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • jabłka

    1 kg
  • cynamon

    1/2 łyżeczki
  • cukier

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka umyć, obrać, pokroić w plasterki i uprażyć z garnku tak jak na szarlotkę dodając cynamon i cukier. Odstawić do wystygnięcia. Mąkę przesiać na stolnicę wraz z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Posiekać z miękkim masłem. Dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić szybko ciasto. Podzielić je na dwie części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki. Na ciasto wyłożyć uprażone i przestudzone jabłka. Na jabłka zetrzeć drugą część ciasta. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50- 55 minut.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Katarzyna59

30.01.2014 10:16
bardzo smaczne

IKrakowianka

17.12.2012 23:16
rewelacja

Katarzyna/kate1980

21.06.2012 22:00
na pewno wypróbuję

Krzysztof42

20.09.2011 16:19
nie dawno jadłem

Iwusia

07.01.2011 11:56
Uwielbiam takie ciasto :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat