Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijne uszka z grzybami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
sól 1/2 łyżeczki
olej 1-2 łyżki
sól do smaku
cebula 1 sztuka mała
olej do smażenia 1 łyżeczka
woda 1-1,5 (ciepła)
grzyby suszone ok 1-1,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijne uszka z grzybami

Suszone grzybki przekładamy do miski, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin pod przykryciem. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Ugotowane grzybki( powinny być miękkie) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulkę siekamy drobniutko, podsmażamy ją na oleju, dodajemy zmielone grzybki i smażymy.
Z mąki, soli, oleju i wody zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je, kroimy w niewielkie kwadraty, na kwadraty nakładamy niewielką ilość farszu. Kwadraty składamy na pół i zlepiamy na kształt trójkąta. Rogi trójkąta( te przy najdłuższym boku) zlepiamy ze sobą formując uszka. Uszka gotujemy w lekko osolonym wrzątku do momentu, gdy wypłyną.
Tak przygotowane uszka możemy zamrozić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 30.01.2014 18:07
Takie uszka zjem z chęcią i to nie tylko w Wigilię
IKrakowianka 26.09.2012 19:02
Najlepsze na świecie
Izka192 16.12.2011 19:14
domowe- najlepsze.
Ewelina47 05.07.2011 13:30
uwielbiam
banditka 27.12.2010 14:02
super!
rosik93 19.12.2010 10:34
Uwielbiam uszka :)
Iwusia 18.12.2010 21:59
no, no jak świątecznie już :))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak