Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort krówkowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
mleko skondensowane 1 puszka
mleko 350 ml
opłatek drukowany
masa krówkowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Tort krówkowy

Mleko skondensowane w puszcze wstawić do garnka. Zalać wodą i gotować około 2 godzin. Zostawić do ostygnięcia i dopiero wtedy otwierać.
Białka ubić na sztywno, Cały czas ubijając dosypywać cukier, po jednym żółtku i po łyżce mąki. Wlać do tortownicy i piec około 30 minut. Wystudzić i przeciąć w poprzek na dwa blaty.
Pierwszy blat biszkoptu posmarować kajmakiem, przykryć drugim blatem. Wstawić na pół godziny do lodówki. Gotowy krem krówkowy przygotować z mlekiem. Kremem posmarować boki i wierzch tortu. Na godzinkę przed podaniem ułożyć opłatek. Przechowywać w lodówce.

-->Upieczony biszkopt nieco obciełam żeby nadać mu odpowiednią wielkość pod opłatek.
-->Żeby nieco złamać słodycz kajmaku dodałam pokruszone resztki biszkoptu.
-->Taki drukowany opłatek najlepiej kroi się nożem zmoczonym w gorącej wodzie.

Taki torcik jest szybki w przygotowaniu i bardzo smakuje wszystkim dzieciakom. Na zdjęciu tort z ostatnich urodzinek syna. Tym razem dekorowała 11-letnia córcia :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 18.01.2012 13:03
ładny:)
kochanyptysiu 22.11.2011 11:46
FAKTYCZNIE LATWY I SMACZNY
Edyta38 27.04.2011 14:32
extra dekoracja
Iwona56 11.04.2011 17:37
świetny tort
anja3107 18.02.2011 12:55
dekoracja pierwsza klasa
AgaS10 11.01.2011 13:47
Domowe torty najlepsze:)
MAR3STA 09.01.2011 18:24
piękny torcik, widac że córcia ma talent;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak