Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka półfrancuskie ze śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
masło 25 dag
drożdże 3 dag
jaja 3 szt
śmietana 150 ml
śliwki węgierki 0,5 kg
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka półfrancuskie ze śliwkami

Mąkę posiekać z masłem i rozkruszonymi drożdżami, dodać sól, jajka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię i zostawić na 12h. Następnie ciasto rozwałkować na 0,5cm i wykrawać szklanką kółka. Na każdy nakładać po jednej śliwce, zlepiać formując pierożki. Układać na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec na rumiany kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 15.12.2013 20:19
Fajny pomysł.
Katarzyna59 30.09.2012 11:19
pyszne
Iwona51
Iwona51 16.09.2011 18:30
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak