Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wołowina po burgundzku

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 3/4 kg
boczek wędzony 20 dkg
marchew 1 szt
pieczarki 25 dkg
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
rosół wołowy 1, 5 szklanki
masło 2 łyżki
pieprz 1/3 łyżeczki
sól do smaku
cebule 2 szt
wino czerwone 1, 5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Wołowina po burgundzku

Boczek pokroić w słupki i podsmażyć na suchej patelni. Na nim obsmażyć partiami posoloną i popieprzoną wołowinę i przełożyć do rondla.Na tym samym tłuszczu zrumienić cebule, dodać do mięsa. Wlać nieco rosołu i wina i dusić na niedużym ogniu, dolewając na zmianę wina i rosołu tak, aby mięso było ledwo przykryte. Po godzinie dodać pokrojoną na plasterki marchewkę. Po następnej pół godzinie obsmażyć na maśle ( ja dodałam nieco oliwy, żeby się nie przypalało) małe pieczarki lub duże przekrojone na połówki. Smażyć je partiami, żeby nie puszczały soku. Dodać do mięsa wraz z masłem, uzupełniając cały czas rosół i wino. Pod koniec duszenia, które trwa ok. 2 godzin ( wołowina była młoda) , wlać koncentrat pomidorowy rozprowadzony rosołem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zosia1 28.03.2013 23:54
smaczne mięsko
pacpaw 23.01.2013 21:30
idealna wołowina. tego smaku tak łatwo się nie zapomina
Wacław 12.11.2011 19:25
pyszne !
Justa32 22.09.2011 18:05
ale pycha!!!
m1monika 19.12.2010 16:33
wygląda super i pewnie tak smakuje!!!
Szarrikka 18.12.2010 16:34
Muszę wypróbować!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak