Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek w chlebie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

białka jaj 2 sztuki
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1 sztuka
zakwas na żur 400 ml
czosnek 1 ząbek
śmietana 3 łyżki
jajko ugotowane na twardo 4-5 sztuk
chleb 4 okrągły mały

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek w chlebie

Włoszczyznę oczyścić i przygotować z niej wywar dodając cebulę oraz czosnek. Dodać także ziele i liść laurowy. Wywar po ugotowaniu przecedzić i dodać do niego zakwas. Żur zaprawić śmietaną i dodać sól oraz pieprz do smaku. Chleby ułożyć na blaszce, odciąć z nich wierzch, wydrążyć środek i wysmarować roztrzepanym białkiem. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po wyjęciu chleba każdy bochenek rozłożyć na oddzielnym talerzu, wlać żurek, włożyć jajka pokrojone w ćwiartki i posypać majerankiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 01.08.2013 21:55
efektownie wygląda
IKrakowianka 02.05.2013 21:30
bardzo smacznie podane
gosia47-47 03.12.2010 10:42
smaczne
gosia47-47 03.12.2010 10:42
smaczne
gosia47-47 03.12.2010 10:42
smaczne
Iwusia 16.08.2010 14:45
Nigdy sama nie robiłam, ale w takiej formie już jadłam ... może czas spróbować ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak