Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort wiśniowo-migdałowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
masło 15 dag
cukier 20 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 1 sztuka
migdały 20 dag
budyń waniliowy 2 opakowania
wafel tortowy 3 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
mleko 1 łyżka
wiśnie 2 słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort wiśniowo-migdałowy

Z Mąki, 10 dag cukru i cukru waniliowego, jajka wyrabiamy ciasto. Schładzmay około 1 godzinę. 100 ml soku z wiśni wymieszac z budyniem i resztą cukru. Pozostały sok po osączeniu wiśni zagotowujemy. Dodajmey budyń, ponownie zagotowujemy i wrzucamy 3/4 migdałów. Ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do natłuszczonej tortownicy i podnosimy brzegi ciasta o 5 cm. Na ciasto dajemy wafle, a na nie wiśnie i znowu ciasto. Żółtka rozmącamy z mlekiem i smarujemy nim tort, pieczemy 45 minut, wierzch posypujemy migdałami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak