Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łabędzie

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1/4 l
masło 80 g
sól
mąka 180 g
śmietanka kremowa 0,5 l
cukier puder
wanilia

Przepis i sposób przygotowania na: Łabędzie

Zagotować wodę z tłuszczem i szczyptą soli.
Na wrzącą wodę wsypać przesianą mąkę, odsunąć na bok, ucierając szybko, starannie rozbijając grudki mąki.
Wybijać ciasto płaską łyżką drewnianą na małym ogniu, aż będzie gładkie i lśniące i szkliste.
Odstawić na bok, trochę schłodzić, ciągle ucierać, dodając kolejno jaja.
Przy dodawaniu ostatnich jaj uważać, aby ciasto było odpowiednio gęste.
Wyrabiać łyżką ciasto do zupełnego ostudzenia.
Posmarować cienko blachę.
Ciasto nabierać szprycką, wyciskać kształty łabędzi i piec 25-30 minut w bardzo gorącym piekarniku.
Gdy łabędzie wyrosną i lekko się zrumienią, zmniejszyć ogień.
Wybierać wtedy, gdy są twarde, suche i ładnie zrumienione

NADZIENIE
Śmietankę ubić w chłodnym miejscu na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać do smaku cukier puder i wanilię.
Upieczone elementy łabędzi przełożyć śmietanką i połączyć, oprószyć cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena1110 18.02.2011 19:39
świetne
Tetiana 29.12.2010 16:01
piękne!
danusia19671 19.12.2010 10:15
Proszę do składników łabędzi dodać jeszcze 5 jaj, bo nie napisałam za co przepraszam.
ada12302 17.12.2010 23:04
super
matii6 17.12.2010 20:57
ale fajne ,,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak