Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki do barszczu.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 5 dag
masło 1/2 kostki
śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jaja 1 szt.
żółtko jajek 1 szt.
sól szczypta
cukier szczypta
grzyby suszone 1 garść
cebula 1,5 szt,
kostka grzybowa 1 szt.
olej wg.uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki do barszczu.

Ciasto:
drożdże rozkruszyć z 3 łyżeczkami mąki i zalać 1/3 szklanki ciepłego mleka.
Do pozostałej mąki dodać masło i siekać nożem,wlać rozczyn,dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.Podzielić je na 4 części,rozwałkować,ściąć nożem brzegi i ułożyć wałeczek z farszu,zrolować i ciąć jak kopytka.
Rozbić białko i posmarować paszteciki,można posypać kminkiem.
Farsz:
Grzyby moczymy,gotujemy i mielimy przez maszynkę.
Cebulę drobno siekamy i lekko smażymy z dodatkiem kostki grzybowej,dodajemy grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 23.01.2014 08:15
pyszne jedzonko |
Ada-Gaba 26.08.2013 07:27
uwielbiam takie
Motorek 26.03.2013 08:40
rewelacyjne
pacpaw 12.12.2012 22:59
no i w końcu normalne paszteciki na cieście drożdżowym. A nie łatwiejsza wersja z ciastem francuskim
Wafelek2601 15.11.2012 09:23
Przepyszne
caralajna 04.11.2012 07:21
pyszności
Anio?eczek 02.05.2012 11:58
rewelacja !!!
IZABELA29 16.10.2011 09:36
warto je zrobić
ben-ka 12.10.2011 10:11
I jeszcze jedna podpowiedż - jak zrobię więcej,to je mrożę a póżniej w piekarniku odgrzewam.
ben-ka 12.10.2011 10:09
Anemon - nie schładzam ani nie zostawiam do wyrośnięcia - po zagnieceniu wałkujęi od ręki je robię - zawsze się udają:)
IZABELA29 12.10.2011 08:41
moje dzieci już się takich domagają na święta
anemon 10.09.2011 06:52
Mam do Ciebie pytanie techniczne, bo nie wiem czy dobrze rozumiem tzn. ciasto zagniatasz i wałkujesz, bez schładzania w lodówce i bez wyrastania w cieple. A paszteciki rewelacyjne.
Justa32 13.07.2011 09:29
super,takie lubię
barbara11561 10.05.2011 10:03
Chyba wreszcie sobie zrobię sama ,bo aż ślinka cieknie:)
barbara11561 17.03.2011 08:45
pyszne
iknkirke 13.03.2011 16:15
smaczne
Dorota59 21.01.2011 13:49
pychota
stokrotka 27.12.2010 22:17
mniam...........
Grażyna13 26.12.2010 11:56
Pyszności :)
MAR3STA 21.12.2010 10:21
smaczne paszteciki!
mysza666 18.12.2010 11:42
Misia rymuje, bo święta czuje;) Mocne są te twoje wierszyki. Paszteciki świetne:)
misia53 17.12.2010 21:21
W kuchni zapach się unosi, ben-ka nas do stołu prosi, paszteciki nam serwuje. Każdy zapach grzybów czuje i łakomo się objada , chociaż to tak nie wypada!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak